Здрасти , трябва да качите поне един продукт или услуга, за да активирате профила си.

Качи
Atlasnet
от на 14 Октомври, 2019
736 прегледа

Хората, които не обичат ол-инклузива и организираните пътувания, се свързват в TripXV

Приятно ми е, Мария! Мечтател-пътешественик и Вашият трипекс лидер (от англ. Организатор на пътуване). Мария живее в Пловдив, работи в семейна фирма и бизнесът няма нищо общо с туризъм, освен че обича да експериментира и не приема за удачни пакетните услуги на туристическите агенции. Предпочита сама да избира дестинация, да намира хотел, където да нощува и да създава свой собствен маршрут и карта на забележителностите, които иска да разгледа в непознатия град.

Мария в ролята си на трипекс лидер „създава“ трипа (пътуването) - избира дестинацията, мястото за наставяне и набелязва активностите, които иска да осъществи там. И после „запалва“ и привлича за тура други хора - трипекс адвенчъри, като ги кани в общност. Те контактуват помежду си и се самоорганизират. Не на последно място лидерът се свързва с местни хора, които са важен елемент от автентичността на пътешествието. Общо взето това е схемата на споделения туризъм, който набира все повече популярност у нас.

Младите хора напоследък са настроени приключенски и на тях не им пасва масовият организиран туризъм и пакетните почивки. Точно тази тенденция уловиха от рано от пловдивската компания „Орфей Клуб уелнес“ АД и създадоха иновативна социална туристическа платформа, която всъщност в този си вид е първата в България. Идеята е наша, авторска, но сме се опирали на добрите практики на гигантите Booking и Airbnb, разказва Виделина Гандева, изпълнителен директор на дружеството. В края на септември фирмата бе отличена и със златен медал от есенния панаир за платформата TripXV.

Слоган на платформата е „Създай пътешествие, покани приятели, забавлявайте се заедно“ и той описва съвсем точно механизма на споделеното организирано пътуване. Разликата между нашата платформа и другите за споделен туризъм е, че TripXV създава роли - един е организаторът, лидерът на пътуването, а другите го следват. Важно е да се каже, че трипекс лидерът не носи отговорност за отделните туристически услуги.

Чисто финансово подобен род пътешествия излизат доста по-евтино от екскурзиите и почивките, предлагани от туроператори и агенции. Сключили сме договор с доставчика на хотелска база РейтХоук, които предоставят хотели в цял свят и предлагат конкурентни цени за Европа, разказва Виделина Гандева. За българската версия доставчикът е платформата nastаni.bg. Цените на нощувките наистина са максимално изтънени, понеже не се натоварват с посреднически комисиони.

 

Чакат се законодателни промени

 

Споделената икономика в България тръгна със споделени пътувания и отдаване на имоти за краткосрочен наем чрез платформата Airbnb.  

Миналата година в социалните мрежи се разпространи историята за група младежи, които извършват нагли обири на апартаменти, предлагани под наем за краткосрочно настаняване. Тогава стана ясно, че почти няма нормативна уредба, която да защитава имуществото на апартаментите, давани под наем с туристическа цел.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов обаче посочи, че към онзи момент няма много жалби за случаи на кражби или повреждане на собствеността.  "Този вид споделена икономика не е нормативно регулирана нито в България, нито в ЕС. А трябва да има защита както на правата на наемателя, така и на наемащия даден апартамент".

Димитър Маргаритов бе категоричен, че няма да е трудно да бъдат наложени някакви регулации върху споделената икономика. Когато някой предлага нещо, а след това не го предостави по този начин, той трябва да бъде санкциониран. И обратното - ако наемателите трошат и крадат - трябва да бъдат наказани. Но и досега в българското законодателство няма конкретен текст, който да урежда отношенията при споделената икономика.

 

Източник: https://www.marica.bg