Здрасти , трябва да качите поне един продукт или услуга, за да активирате профила си.

Качи
Atlasnet
от на 19 Април, 2019
397 прегледа

Облекчаване на процедурите за получаване на разрешение за постоянно пребиваване поискаха студенти от българската общност в чужбина на среща с вицепрезидента Илияна Йотова в ПУ „Паисий Хилендарски“. 

Постановление 103, което регламентира престоя и обучението ви в български университети, ще бъде променено, обясни Йотова. Тя предлага при промяната на Закона за българското гражданство учещите по това постановление да бъдат извадени пред скоба при получаване на права на престой, а по-късно и при кандидатстване на гражданство. 

Промяната на постановлението се налага и заради разширяване на обхвата на общностите българи зад граница, които да се възползват от безплатно обучение и стипендии за живот в България. Това каза Ангелина Ламбрева, шеф на дирекция „Висше образование“ в Министерството на образованието. 

Студенти се оплакаха и за трудности в началото на обучението си заради незнаене на български език. Затова ректорът проф. Запрян Козлуджов препоръча на започващите да преминат и курс в Департамента по български език за чуждестранни студенти. Не е задължително да изкарате целия едногодишен курс, сами ще прецените кога сте получили необходимите базови знания, добави той.

Източник: БНР