Здрасти , трябва да качите поне един продукт или услуга, за да активирате профила си.

Качи
от на 27 Март, 2019
281 прегледа

Проучвателният сондаж на Shell за нефт и природен газ в блок "1-14 Хан Кубрат" започва на 1 април. Това обяви Александър Кейс, ръководител на проекта за България в Shell. Целта на сондажа е да се определи наличието на евентуални залежи.

Сондажите ще се правят на дълбочина 1300 метра, на разстояние 80 км от бреговата ивица южно от Бургас. Сондажната дейност ще продължи 90 дни. Следва период на анализ на данните. Най-вероятно ще бъдат необходими допълнителни проучвания и оценъчни сондажи, за да се направи оценка на въглеводородите, като ако те са над определени нива, които имат търговска стойност, Shell ще вземе решение за бъдещите си инвестиции в инфраструктура за добив. Обикновено процесът на откриване на въглеводороди до изваждането им на повърхността с търговска цел трае 6-10 години, а фазата на добив - 20-30 години. Тоест, ако има оправдани залежи, добивът няма да започне преди 2025 г.

Инвестициите до момента на компанията са около 35 млн. долара, като обикновено за целия период на проекта до решението за инвестиции за добив те се движат между 50 и 150 млн. долара, информира в.Капитал.

Историята на един сондаж

През 2015 г. българското правителство обяви търг за проучване на блок "Хан Кубрат", преди познат като "Силистар". През 2016 г. разрешение е предоставено на Shell. От октомври 2016 до януари 2017 г. са проведени геоложките проучвания, като посредством сензори и звукови вълни компанията се сдобива с визуални изображения на геоложката структура под повърхността на морското дъно, като геоложките данни бяха окачествени като "много обнадеждаващи". Следват и сеизмологични проучвания.

Обсъждане: шел, петрол, газ